Historien om et opkøb: Når ting lykkes, kan man let komme til at kede sig
I 2019 solgte 29-årige Fie Hetting sin designvirksomhed til Flügger. Som en del af aftalen skal hun videreudvikle firmaet i fem år hos malinggiganten. I dag er produktporteføljen mangedoblet, og Fie Hetting og Flügger er på mange måder et perfekt innovativt match, men skabertrangen ulmer stadig i hende.
Fie Hetting har på kort tid opnået det, mange iværksættere drømmer om i et helt liv. Som kandidatstuderende på CBS blev hun medejer af designvirksomheden Detale Copenhagen (tidligere Kabe Copenhagen), der specialiserer sig i spartelmaling. Og blot fire år senere lykkedes det hende at sælge virksomheden til en stor spiller i branchen.
Malinggiganten Flügger var blandt de faste kunder til Detales håndlavede spartelmaling og viste købsinteresse efter få år. I 2019, Kun halvandet år efter CBS-uddannelsen var afsluttet, lykkedes det Fie Hetting at forhandle en attraktiv købsaftale i hus for Detale. Den var for hendes vedkommende betinget af, at hun blev i Flügger i fem år og vækstede Detale med fuld adgang til Flüggers videns- og produktionsapparat.
– På det tidspunkt blev vores maling håndlavet i små produktionslokaler i Rødovre. Vi stod derfor overfor en klassisk scale-up-problematik: Skulle vi vækste, var vi nødt til at kunne producere langt mere effektivt og måske endda åbne egne butikker. Med Flügger i ryggen opstod der helt nye muligheder, fortæller Fie Hetting, der i forbindelse med salget gjorde sig grundige tanker, om iværksætteren i hende kunne klare at blive en del af en stor virksomhed:
– I bund og grund er jeg drevet af at ændre noget, der ikke fungerer, så det var meget vigtigt for mig, at jeg bevarede friheden til at kunne eksperimentere og træffe beslutninger.
Mangedoblet produktportefølje
I de knap to år Fie Hetting har haft skrivebord på Flüggers hovedkontor, er Detales produktportefølje eksploderet fra 3 til mere end 40 nye produkter, hvoraf flere er på vej ud på markedet i skrivende stund.
– Jeg kom ikke til Flügger med en fast plan for Detale. Vi har i høj grad fået mulighed for at bevare vores agilitet og ikke drukne i processer. Det kunne lade sig gøre, fordi vi var så små, da vi kom ind, og fordi Flügger hele vejen har været indstillet på ikke at putte os i kasser, fortæller hun.
Fie Hetting peger på Flüggers CEO Sune Schnack som en afgørende faktor for de gunstige vækstforhold:
– Hvis det ikke var for Sune, så var jeg her slet ikke. Det var ham, der spottede Detale og først så visionen om et opkøb for sig. Han har givet os rum til at eksperimentere og en bevægelsesfrihed i organisationen, som har været altafgørende for, at vi som lille virksomhed har kunnet gå fra tanke til handling på få dage. På den måde har vi været meget privilegerede.
Men der har også været bump på vejen. Blandt andet opstod der problemer, da Detales manuelle produktion skulle rykkes ind på Flüggers fabrik i Kolding, og produktionsfejl og IT-infrastruktur skabte forsinkede leveringer til forhandlerne i Norge.
Ryster ikke på hånden
Forskningsverdenen har ingen præcise tal på, hvor længe ejerledere og iværksættere bliver i den nye virksomhed, hvis de som Fie Hetting indgår som en del af handlen med deres viden og arbejdskraft.
– Det er meget normalt, at en ejerleder følger med i salget i en afgrænset periode, men langt de fleste vender tilbage til iværksætteriet. Det er her, de føler sig hjemme og får størst energi af deres arbejde. Det er ikke umuligt at holde på iværksætterne i længere tid, men det kræver en virksomhed, der kan rumme meget selvstændige og driftige individer, siger Jette P. Jørgensen fra Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS.
Det får dog ikke Peter Møllebjerg Andersen til at ryste på hånden. Han er SVP for Digitalisering og IT hos Flügger og skal som et led i virksomhedens opkøbsstrategi tiltrække endnu flere kapaciteter som Fie Hetting og Detale til Flügger.
– Fie har en helt anden tilgang til markedet, end Flügger er vant til. Hun er drivkraften i Detale og præcis det, vi har købt os ind i. Hun og teamet har stillet spørgsmålstegn til vores forretningsmodel siden første dag og udfordrer os gang på gang. Hendes skabertrang er stærk, og iværksætterdrivet sover aldrig. Kan man ikke rumme det som virksomhed, så kan man godt glemme at være brancheførende, siger Peter Møllebjerg Andersen, der fremhæver, at Flügger har en langt mere innovativ kultur, end omdømmet tilskriver malingsvirksomheden, der blev grundlagt i 1783.
Skabertrangen ulmer
Til trods for at Fie Hetting og Detale-teamet netop er lykkedes med halvandet års hårdt arbejde og udfordringer og har udsigt til en pæn vækst for Detale, mærker hun allerede skabertrangen ulme i sig igen.
– Når ting lykkes, kan man let komme til at kede sig og lede efter nye udfordringer. Jeg vil gerne være her så længe, at jeg kan være med til at ændre noget. Heldigvis er vi i gang med et nyt spændende projekt, så det er ikke et problem lige nu, siger hun.
Hun oplever, at flere af hendes kolleger i administrationen har et innovativt mindset. Og særligt én person har hun stor gavn af at sparre med; 86-årige Ulf Schnack, der i dag er CDO hos Flügger og tidligere har været CEO for malervirksomheden gennem 37 år.
– Ham ville jeg have svært ved at undvære. Udover at være mit forbillede så har vi samme skæve syn på tingene. Han er med på de vilde ideer og lader sig ikke begrænse af omkostninger. Jeg er klar over, hans rolle i dag tillader ham det, men det giver mig stor energi at kunne tænke frit med ham. Det er fascinerende, at vores tankegang er så ens, selvom der er mere end 50 års aldersforskel på os, siger hun.